Bloog Wirtualna Polska
S 1 263 734 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj si | za堯 bloga
Kana ATOM Kana RSS

...na nowy blog

'Posiaduszki u alElli'

powsta造 z po陰czenia
'Afryki mojej... tak by這 i tak jest' oraz

'Opowiastek przy kominku'.





...egipska policja w akcji

sobota, 23 maja 2009 14:55
Na podstawie relacji mojej kole瘸nki,
kt鏎a zna Egipt od strony jego mieszka鎍a.

      

       Jedzie sobie policja przez miasto, a za ni ogromna ci篹ar闚ka. Zatrzymuje si przy knajpce obok tej, w kt鏎ej siedzimy i jacy ludzie zaczynaj 豉dowa do ci篹ar闚ki stoliki oraz krzes豉 wystawione na zewn徠rz. Co si dzieje? Przybiega kelner i uspokaja, 瞠 to nic takiego.

       Po chwili policjant przychodzi tak瞠 do 'naszej' knajpki. W豉軼iciel wybiega z jakimi papierami i pokazuje je policjantowi. Dokumenty widocznie nie pomagaj. Po grzecznych przeprosinach zabieraj nasz stolik i krzes豉, na kt鏎ych siedzimy. O co chodzi?

Id dalej i zabieraj od ulicznych handlarzy papirusy, paski, chustki, skarabeusze...

Siostra mojej kole瘸nki - mieszkaj帷a w Egipcie t逝maczy, 瞠 ka盥a knajpka ma pozwolenie na okre郵on ilo嗆 stolik闚 wystawianych na zewn徠rz. Wszystkie, kt鏎e s nadliczbowe, podlegaj konfiskacie.

To samo dotyczy handlarzy, je郵i nie maj pozwolenia na sprzeda swoich towar闚.

Na twarzach Egipcjan nie wida jednak zmartwienia. Po odje寮zie policji, wyci庵aj nowe stoliki z zaplecza i impreza trwa nadal.

 

***

       W豉軼iciel statku wys豉 kucharza po zakupy na ostatni kolacj Ramadanu. Ta kolacja jest dla nich szczeg鏊na (Ramadan Bajram - 安i皻o Przerwania Postu, zwane r闚nie Al-Id as-Saghir obchodzone w Islamie na zako鎍zenie czasu 鈍i皻ego postu zwanego Ramadan).

Czekaj godzin. Nie wraca. Nie ma ch這paka i drug, i trzeci, i pi徠. Telefony si grzej. Pos豉鎍y nigdzie nie mog go znale潭. Po wielu godzinach telefonuje policjant. Okaza這 si, 瞠 kucharz zgubi dokumenty z pozwoleniem na prac i przy rutynowej kontroli zosta zatrzymany.

Ciekawa jest policyjna procedura. Najpierw trzymaj troch takiego delikwenta, a nast瘼nie wioz go do rodzinnej miejscowo軼i, gdzie musz potwierdzi jego to窺amo嗆. A ta podr騜 odbywa si mniej wi璚ej tak.

       Jad do nast瘼nego posterunku i sprawdzaj czy kucharz nie jest poszukiwany. Potem do nast瘼nej miejscowo軼i... I do nast瘼nej... Je郵i policja nie ma interesu w kolejnej miejscowo軼i, to zatrzymany siedzi w areszcie, a zechc jecha dalej i tak a do rodzinnego miasta. Gdy ju tam dojad, to pytaj trzech 鈍iadk闚 (kogo z rodziny, z jakiegokolwiek urz璠u lub so速ysa, miejscow policj), czy ten oto kucharz, to jest na pewno on. Je瞠li 鈍iadkowie potwierdz to窺amo嗆, to zostaje sporz康zony dokument i delikwenta zabieraj z powrotem.

       Taka podr騜 trwa w granicach 18 - 20 dni. P騧niej, na miejscu, u pracodawcy sprawdzaj, czy szef go jeszcze chce i wydaj nowe pozwolenie na prac.

      Wygl康a na to, 瞠 w豉軼iciel statku cierpliwie czeka.

Wypatruje, odpoczywa...

Egipcjanie, cho gor帷 krew maj, nie gor帷zkuj si.

Pozwalaj swojej krwi p造n望 wolniej.

 

Tak by這... i tak jest


       Por闚nuj帷 do termin闚, w jakich u nas za豉twiane s sprawy  s康owe  i urz璠owe (np. uzyskanie decyzji Wojewody, kt鏎 w tym miesi帷u wreszcie otrzyma豉m, trwa這 r闚no 10 - s這wnie: dziesi耩 lat !), to w Egipcie i tak fajnie maj ;)




komentarze (46) | dodaj komentarz

Dzie tunezyjski w Polsce, czyli Sahara jest wielka !

wtorek, 12 maja 2009 18:59
W jednym z komentarzy zapytano, czy kiedykolwiek przyrz康za豉m baranin. Ot騜 tak! Nawet o tym pisa豉m na swoim drugim blogu, ale tekst "powisia" tam zauwa穎ny  przez dwie osoby i znik w archiwum przez nikogo wi璚ej chyba  nie czytany.  Co wi璚 szkodzi, 瞠by znalaz si tak瞠 tutaj?  Sahara  przecie jest wielka i czasem a Polski si璕a;), a tytu notki  nawet troch afryka雟ki:

Pere趾a kres闚 wschodnich afryka雟kim s這鎍em "okraszona"

     Pere趾 kres闚 wschodnich nazywana jest przez odwiedzaj帷ych miejscowo嗆 Horyniec Zdr鎩. Pere趾a – bo malowniczo po這穎na. Kresy wschodnie – bo  przygraniczne po這瞠nie. 

Horyniec – bardziej znany przed II wojn 鈍iatow, ni teraz. Wtedy to w豉郾ie doceniono wyj徠kowe w豉軼iwo軼i horynieckich w鏚 i lecznicze moce horynieckiej borowiny. Zje盥瘸li tu licznie kuracjusze z Warszawy i Lwowa.

Po latach wr鏂i do swej przedwojennej 鈍ietno軼i. Znowu zacz皻o docenia znakomite borowiny, wody siarczkowo-siarkowodorowe, czyste powietrze (nigdy nie by這 tu 瘸dnego przemys逝) i specyficzny mikroklimat. Baza hotelowa unowocze郾i豉 si, wi璚 s warunki do wypoczynku i leczenia.

Horyniec i okolice odwiedzaj tak瞠 arty軼i, organizuj帷 tu plenery malarskie i fotograficzne, warsztaty teatralne i taneczne.

 

 

      

 

Ko軼i馧 Zdrojowy wybudowany w 1818 r.

Jest to dawna cerkiew, kt鏎a w roku 1947

zosta豉 przej皻a przez ko軼i馧 rzymskokatolicki i w 1984 r. rozbudowana.

Ciekawa jest dzwonnica - brama wzniesiona r闚nie w 1818 r.

 

                   

 

  

 

    

 

Teatr dworski, wybudowany przez Piotra Poni雟kiego

w latach 1843 – 1848.   

W wyniku dzia豉 wojennych zosta dwukrotnie zniszczony.

Teatr odbudowano w latach 1965 – 73.

Obecnie jest siedzib Gminnego O鈔odka Kultury.

Jest tu  przystanek 軼ie磬i przyrodniczo - kulturowej.

 

  Spacer 軼ie磬 jest bardzo przyjemny i nie da si zab陰dzi, bo okolica 鈍ietnie oznakowana.

 

 

 

     


Zesp馧 pa豉cowo – parkowy Poni雟kich.

Wybudowany w latach 1905 – 1915 wg projektu architekta Teodora Talowskiego.

Po spaleniu w 1946 r. przez UPA, pa豉c odbudowano

i przekazano dyrekcji PGR.

Od 1968 r. znajduje si w nim sanatorium.  

 

 

   

 

 

             

 

 

    W parku pa豉cowym jest 軼ie磬a zdrowia dla kuracjuszy. 


 

  

 


Pi瘯ne wej軼ie do sanatorium (troch zeszpecone zbyt nowoczesnymi skrzyd豉mi szklanych drzwi) i przyjemny hol

ze stylowym zegarem.


     

 


 

 

       

 

Zalew na rzeczce Radru磬a.

Fajnie zatrzyma si i poobserwowa,

jak na powierzchni wody zwinnymi ruchami 郵izgaj si nartniki,

a w powietrzu wa磬i urz康zaj ta鎍e.


 

  

 

W lasach otaczaj帷ych zalew odnajdujemy

郵ady stacjonowania   wojsk sowieckich

- pozosta這軼i po ziemiankach.

  

 

  

   

  

  Pijalnia w鏚

 

 

  

 

Park

 

     

 

 

 

 

 



Zach鏚 s這鎍a ogl康any z tarasu widokowego


jednego z sanatori闚 i ostatni rzut okiem na okolic.


 

Wida tu... cisz...

 

       Tyle w ramach przybli瞠nia miejscowo軼i, bo chcia豉m dzi napisa o fascynuj帷ym dniu tunezyjskim, w豉郾ie w Hory鎍u zorganizowanym. Zastanawia豉m si, czy napisa o tym na blogu „Afryka moja”, czy na blogu "Opowiastki przy kominku".

Co ma Horyniec do Afryki zapytacie? Pewnie tyle samo, co ma piernik do wiatraka. Ka盥y pretekst do wyjazdu i poznania nowego zak徠ka naszej pi瘯nej ziemi jest dobry. Tak wi璚 przy okazji organizowania dnia tunezyjskiego, pozna豉m nasz polski Horyniec Zdr鎩.

A by這 to tak.

       Zacz窸o si w Tunezji. Jeden Tunezyjczyk mi powiedzia, 瞠 my - Polacy zalewamy kuskus wrz帷 wod i kiedy ju pod przykryciem "dojdzie" dopiero polewamy sosem. Tak jest mniej smacznie - stwierdzi autorytatywnie. Jego zdaniem kuskus nale篡 zala od razu sosem i po 10 minutach mo積a ju je嗆 z r騜nymi mi瘰ami, warzywami lub bez.

Wypr鏏owa豉m.

Nie dosz這!

 

       W Tunezji bardzo smakowa豉 mi baranina, kt鏎ej nigdy przedtem nie mog豉m prze趾n望. Mo瞠 dlatego, 瞠 tam podaj jagni璚in, a baranki nie s hodowane na we軟 (tak jak u nas).


       Po mojej babci, kt鏎ej kuchni bardzo lubi豉m pozosta這 troch przepis闚, w tym ksi捫ka "Kucharz Wielkopolski" z 1892 roku. Dowiaduj si z tych przepis闚, 瞠 (cyt.) "Aby mi瘰o baranie by這 kruche i nie capi這, trzeba je owin望 w serwet, umaczan w occie i zakopa na par dni w piasku w piwnicy". Troch ten przepis zbyt piwniczny i na tym etapie przygotowywania mi瘰a przyda豚y si przepis bardziej nowoczesny. Marynaty, bejce? Jakie najlepsze? No i czym ten kuskus w ko鎍u zalewa? Sosem? Czy wod?  Zacz窸am dr捫y temat na forach internetowych. Kto da przepis na bejce, kto podpowiedzia „poduszkow” metod dochodzenia kuskus. Od s這wa do s這wa i zrodzi si pomys zorganizowania dnia tunezyjskiego w Polsce. Opowiadania, slajdy, zdj璚ia, wra瞠nia z podr騜y przy kuskus w jednym kotle, kawa趾ami mi瘰a z  li嗆mi kapusty i marchewk, p造waj帷ymi  w  pikantnym sosie z papryczkami chili w drugim. Mi瘰o ma by oczywi軼ie kruche, rozp造waj帷e si w ustach i nie capi we軟, a kapusta wy鄉ienita - przesi彗ni皻a mi造m dla podniebienia smakiem.


       Zawioz豉m do Hory鎍a baranink przygotowan wed逝g przepisu zaczerpni皻ego z forum turystycznego, a nie z „Kucharza Wielkopolskiego” babci. Na miejscu przygotowa豉m kuskus metod poduszkow. Troch by這 problem闚 z podaniem jedzenia na gor帷o, poniewa szefowa kuchni nie chcia豉 podgrza mi瘰a w obawie przed salmonell, czerwonk, gronkowcem, ptasi gryp i sama ju nie wiedzia豉 przed czym i co jeszcze wymy郵i. Na szcz窷cie interwencja przemi貫go pana doktora – dyrektora zaprzyja幡ionego o鈔odka  zdzia豉豉 cuda i szefowa wyda豉 nawet uzdrowiskowe talerze oraz  造磬i i widelce. Dzie by bardzo udany, a baranina z kuskus wszystkim smakowa豉.

       Afryka雟kim opowie軼iom nie by這 ko鎍a. Najpi瘯niejsz namalowa niepe軟osprawny ch這pak, kt鏎y przebywa w Hory鎍u na rehabilitacji ju par tygodni. Wcze郾iej nie umawiali鄉y si z nim. Sam przyby na w霩ku, gdy dowiedzia si, o czym b璠ziemy rozmawia przy baraninie. Ale on pi瘯nie, potoczy軼ie, interesuj帷o i barwnie opowiada o swoich prze篡ciach z podr騜y (na w霩ku inwalidzkim) po Afryce. Pan doktor natomiast pokaza nam  Horyniec i okolice, a tak瞠 poradzi (w odpowiedzi na nasze pytania), co najlepsze na obola貫 stawy oraz kr璕os逝p. Ot騜 nie afryka雟kie s這鎍e i gor帷y piasek, tylko oczywi軼ie jego sanatoriumhihi .

I tak tunezyjski dzie da rado嗆, relaks i po篡tek wszystkim uczestnikom biesiady, a ma貫 uzdrowisko z kres闚 wschodnich ogrza這 si wspomnieniami spod afryka雟kiego nieba.



  


komentarze (52) | dodaj komentarz

... 100 !

poniedzia貫k, 11 maja 2009 17:58

Suplement

Bardzo dzi瘯uj wszystkim za liczne przybycie

na 'setk' i mi陰 atmosfer.

Nie zawsze przecie musimy  pisa  i dyskutowa rzeczowo

- zgodnie z tematyk bloga.

Po鄉ia si i powyg逝pia, cho熲y tylko wirtualnie

- to tak瞠 przyjemno嗆 i dobra zabawa.

Dzi瘯uj, 瞠 jeste軼ie i zapraszam zawsze.


13 maja 2009. Serdecznie pozdrawiam, Ela

 

         

       Przed wyjazdem do Tunezji martwi豉m si, co b璠 tam jad豉. Pewien Hi鎍zyk* powiedzia, 瞠 w Tunezji jest bardzo dobra baranina, bo barany s specjalnie hodowane na mi瘰o. Najlepsze s podobno 18 miesi璚zne kastrowane barany, z kt鏎ych mi瘰o jest jasnoczerwone, a t逝szcz blady. Je郵i wida 鄴速awy t逝szcz, to oznacza, 瞠 baran jest stary, mi瘰o 造kowate, a zapach niemi造.

       Baranina  jest o tyle trudna do przyrz康zenia, 瞠 na dwa, a nawet trzy dni wcze郾iej przed planowanym podaniem go軼iom, musi by zabejcowana, albo chocia na jedn noc do zalewy w這穎na.


       Nie wiem, ile jest prawdy z tym kastrowaniem i wiekiem barank闚, ale duszon baranin w Tunezji jad豉m, a trz瘰造 mi si uszy.

Wcze郾iej znajomi obserwowali moj min, jak mia豉m podchodz帷 do kocio趾a z baranin w sosie z warzywami. Wykrzywione usta i zmarszczony nos z okularami  na jego czubku - do wypatrywania, czy nie ma 鄴速awego t逝szczu... By po chwili delektowa si smakiem i g豉ska po brzuchu.


Oto przepis Hi鎍zyka* na „najszybsz baranin".


Oczyszczon z b這ny i ze zbytniej t逝sto軼i piecze mocno zbi, posypa sol i pieprzem i pola octem przegotowanym z czosnek i ja這wiec (3/4 szklanki octu winnego, 3 z帳ki czosnku, kilka ziaren ja這wca). Niech tak pole篡 kilka godzin, najlepiej przez noc. Wyj望 z zalewy i w這篡 j do brytfanny, lekko na ma郵e obrumieni. Ja cz窷ciej robi tak, 瞠 najpierw obrumienia na patelni. Mas這 najlepiej wcze郾iej sklarowa, 瞠by ono si nie przypala, a jak kto nie potrafi sklarowa, to mo瞠 podsma篡 na zwyk造m oleju, do kt鏎ego pod koniec sma瞠nia mo積a doda mas豉.
Potem przek豉da do g喚bokiego garnka (albo brytfanny), doda w這szczyzny (marchew, korze pietruszki i selera), cebul, listki bobkowe, podla wod i szklank bia貫go wina, tak aby piecze by豉 dobrze namoczon i dusi na wolnym ogniu przez 4-5 godzin. Sos przefasowa (najlepiej zmiksowa), zaprawi 造磬 m彗i zasma穎nej z mas貫m (z這ta zasma磬a - nie br您owa !) i pola mi瘰o, kt鏎e si podaje  z ziemniakami, kuskus, makaronem.


       Dzisiejszy post zatytu這wany jest „100 !". Tak! To setny wpis na blogu!  Niekt鏎zy Blogerzy celebruj rocznice, czyni帷 ma貫 podsumowania, snuj帷 refleksje na temat internetowych kontakt闚, odwiedzin na innych blogach, inni zastanawiaj si, czym jest blogowanie i co daje? Ja postanowi豉m obchodzi 'setki'.

Jaki by nie by pow鏚 do 鈍i皻owania, wszelkie obchody wi捫 si z jedzeniem i piciem.

Tak by這... i tak jest...


Dlatego '100' jest o jedzeniu.


Gorzej z piciem, bo... jak mawia Hi鎍zyk*:

Jak ja mie chwila wolnego czasa, to ja sobie tak siedzie i my郵e (bo jak ja nie mie czasa, to sobie tylko siedzie) i ja wymy郵i taka w徠pliwo嗆 - po co my si pcha do kraja gdzie nie by piwa ???
Ja my郵e, 瞠 ludzia  m鏂 wyruszy w strona Tunezji, a ja dla siebie znale潭 funkcja 陰cznika z krajem i na ten czas, jak karawana w璠rowa, to ja si usadowi w 砰wcu, no w ostateczno軼i w Brzesku i stamt康 utrzymywa sta豉 陰czno嗆 satelitarna z karawan. Ja podtrzymywa na duchu wszystkich tych, co na pustynia zat瘰kni za krajem i zimnym z piank.

Ja zawsze rozpoczyna wycieczka na Sahara od cesarsko - kr鏊ewskiego browaru w 砰wcu. Przed wylot na pustynia trzeba nas帷zy organizma nie tylko 郵iwowiczk, ale i 郵achetnym sokiem chmielowym.

___________________________________________

*/ Prosz nie myli z Chi鎍zykiem. To jest Hi鎍zyk


       Niby 'hi鎍zykowy' 瘸rt, a 鈍i皻a prawda. W Tunezji jest tylko jeden gatunek piwa. Nazywa si Celtia. Piwo to jest rozwodnione i niezbyt smakuje.

No c騜, 瞠by jednak po afryka雟ku by這, serwuj na zdrowie tunezyjsk Celti.



A dla 豉such闚 ciasteczka i kremy wprost z tunezyjskiej cukierni.


 




komentarze (30) | dodaj komentarz

... by bli瞠j tej ziemi /c.d. opowie軼i 'brata' Tuareg闚/

pi徠ek, 01 maja 2009 8:47
      
       S na 鈍iecie miejsca nieznane i sprawy, o jakich nie wiemy. Obce nam kultury jawi si w ca貫j swej r騜norodno軼i. Mam dla nich szacunek i podziw.

       Polecam ksi捫ki Jerzego Samusika. To lekarz i mi這郾ik podr騜y, kt鏎y sporo czasu sp璠zi w Afryce. Przejecha samochodem przez Sahar. Przeczyta貫m to, co napisa i 豉twiej by這 mi zrozumie ludzi, w鈔鏚 kt鏎ych przepracowa貫m p騧niej trzy lata. Teraz ch皻nie tam wracam, ju jako turysta. ζtwiej jest, gdy si ich rozumie. Nie trzeba si zgadza z ich zwyczajami czy mentalno軼i. Ale nale篡 je uszanowa. Wtedy jest si bli瞠j tej ziemi i przyjemno嗆 z tego wi瘯sza.


       Czasem zwyk貫 sytuacje mog sta si k這potliwe, je郵i nie rozumiemy zwyczaj闚. Na przyk豉d na pla篡 czy gdziekolwiek, gdzie spotkamy Araba, kt鏎y urz康zi sobie piknik z rodzin, nie nale篡 podchodzi zbyt blisko. Istnieje niepisany dystans, po przekroczeniu kt鏎ego mo積a spodziewa si zaproszenia do wsp鏊nej uroczysto軼i. Problem w tym, 瞠 jemu wypada zaprosi, ale nam nie wypada odm闚i. To jest afront w stosunku do zapraszaj帷ego, znaczy, 瞠 wzgardzili鄉y jego zaproszeniem. Kiedy ju przyjmiemy zaproszenie - wypada si zrewan穎wa. Rzadko ma si przy sobie kus-kus w odpowiedniej ilo軼i, czy  pi耩 kilogram闚 winogron, wi璚 sytuacja mo瞠 by k這potliwa. Wychodzi si na aroganta.


       Wielu ludzi uwa瘸 Arab闚 za brudas闚, oceniaj帷 ich na podstawie 鄉ieci na ulicach. Tymczasem jest nieco inaczej. Arabowie maj inne podej軼ie do czysto軼i, ni my; mo瞠 to skutek w璠rownego 篡cia i namiotu jako domu. Jest tak. Im bardziej prywatnie, tym wi瘯sza czysto嗆. Bywa貫m w wielu domach arabskich, umo磧iwi造 mi to kontakty s逝瘺owe z lud幟i, gdy tam pracowa貫m. Dom arabski jest czysty jak pude貫czko. Na klatce schodowej jest nieco gorzej. Na podw鏎ku jeszcze bardziej. Im mniej prywatnie, tym mniej si dba o porz康ek. C騜, na ile to egzotyczne, nie wiem, patrz帷 na te pety wyrzucane u nas przez okna samochod闚, czy 'sterylnie czyste' ulice i zagajniki.
Paradoksalnie, Arabowie uwa瘸j Europejczyk闚 za brudas闚. Europejczycy u篡waj papieru toaletowego, Arabowie bidetu. Oni uwa瘸j, 瞠 ich system jest lepszy. Nie wiem, kto ma racj.    

       Niekt鏎ym Europejczykom wydaje si, ze s lepsi. Tu przypomina mi si reporta z Francji, o kt鏎ym m闚i par lat temu francuski dziennikarz. Ot騜 do Tuluzy przyjecha czarny jak smo豉 Murzyn, jeden z ostatnich co to mieszkali w prymitywnej wiosce z dala od wszelkich zdobyczy cywilizacji. I ci dziennikarze go pytaj, czy widzi r騜nice kulturowe. O tak, odpowiada ten Murzyn. Widz r騜nice. Opowiem o tym. Moja wioska jest g喚boko w d簑ngli. Do najbli窺zego 廝鏚豉 mamy 3 kilometry. I my si myjemy  cztery razy dziennie. A oni tu w swoich domach maj po dwie 豉zienki i myj si rzadziej.


       Pewnego razu pojecha貫m sobie do ma貫go miasteczka arabskiego, daleko od miejscowo軼i turystycznych, 瞠by zobaczy lokalne targowisko. Nie suk, tylko zwyczajne ma貫, na placu, na ziemi. Zauwa篡貫m grupk kobiet, kt鏎e sprzedawa造 zastrugane patyki. Patrz, kto to kupi, czy s jeszcze tacy jelenie, a tu jeden po drugim podchodz, kupuj, p豉c. Co jest, my郵 sobie, jeszcze zaraz sam zastrugam jaki patyk i za這輳 tu biznes. Podchodz do sprzedawczyni patyk闚 i pytam, co to? A ona zamiast odpowiedzie, w 鄉iech. Pokazuje na mnie i jeszcze zawo豉豉 kole瘸nki. Zwracam si wi璚 do znajomego arabisty, bo nie wiem, o co chodzi, a on odpowiada, 瞠 鄉iej si, bo te patyki s逝膨 do czyszczenia z瑿闚. Maj taki mi瘯ki mi捫sz, a kobiety si 鄉iej, bo zobaczy造 takiego, co nie wie, jak si z瑿y myje.


Od Zimowa Sahara
Od Majowa Tunezja
Od Majowa Tunezja

 

     

       Ludzie tam, jak wsz璠zie, maj swoje 篡cie, pewnie s z tym szcz窷liwi, wi璚  nie ma co  si dziwi ich zwyczajom i przekonywa do naszego stylu 篡cia. Oni tego zreszt nie za bardzo potrzebuj...  /Cyborg/

 

 

  



komentarze (35) | dodaj komentarz

Zdj璚ia w galeriach.


Wizyt闚ka


grycela

Klik dobry. Mam nadziej, 瞠 czas sp璠zony tutaj nie b璠zie daremnie stracony.

O moim bloogu

Podr騜-pierwszy krok do fascynacji. ===Retrospektywne spojrzenie na Egipt=== ===Tunezja-wyruszajmy moja Siostro===

'Teleportacja' na moje strony:

POSIADUSZKI
u ALELLI - w drodze, oazie i przy kominku


Moje opowiastki
w cieple kominka

Podaruj 1 % podatku

Wyszukaj

Wpisz szukan fraz i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz sw鎩 adres e-mail aby otrzymywa info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 456588
Publikacje
  • liczba: 162
  • komentarze: 3466
Galerie
  • liczba zdj耩: 113
  • komentarze: 210
Bloog istnieje od: 3487 dni



od 29.XI.2009

L i n k i

Filmiki

Lista temat闚 - EGIPT

Lista temat闚 - TUNEZJA

Lista temat闚 - WSP粌NE

'Nie da si zdefiniowa tego, co nas porusza, co odczuwamy jako pi瘯no i czy to jest szcz窷cie. Ka盥y cz這wiek odbiera je inaczej. To, co nas porusza do g喚bi, jest wprawdzie osobiste, ale nie zawsze prywatne. Prawdziwa rado嗆 jest wtedy, gdy nie ukrywamy rado軼i i szcz窷cia, lecz pokazujemy je 鈍iatu i dzielimy si tym z innymi'. Thomas Romanus.

'I nie potrafi naprawd powiedzie, co w tej ca貫j podr騜y by這 prawd, a co fikcj, pozorem, bajk. Jak sen up造n窸y te dni i szybko jak mgnienie przemin窸y i ju ich nie ma'




Cytaty w tekstach o Egipcie pochodz z powie軼i 'Egipcjanin Sinuhe' Miki Waltariego

'T瘰kni do woni sma穎nych ryb. T瘰kni do smaku egipskiego wina, t瘰kni do wody z Nilu z jej zapachem 篡znego mu逝. T瘰kni za poszumem papirusowej trzciny w wieczornym wietrze, za kielichem lotosu, rozwijaj帷ym si nad brzegiem rzeki, za..barwnymi kolumnami i pos庵ami, za obrazkowym pismem w 鈍i徠yni i za woni 鈍i皻ego kadzid豉. Tak g逝pie jest moje serce'


Pod s這wami Egipcjanina Sinuhe podpisuje si Ela. TAK BYΜ...
I TAK JEST!

G這suj na bloog






zobacz wyniki