Bloog Wirtualna Polska
S 1 272 194 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj si | za堯 bloga
Kana ATOM Kana RSS

...na nowy blog

'Posiaduszki u alElli'

powsta造 z po陰czenia
'Afryki mojej... tak by這 i tak jest' oraz

'Opowiastek przy kominku'.





Ciecierzycowe szale雟twa!

sobota, 09 kwietnia 2011 17:36

 

       Zainspirowana kolorowymi przyprawami i zdj璚iem  wiklinowego kosza z ciecierzyc, specjalnie dla Go軼i „Afryki mojej” obiad po afryka雟ku z polskimi akcentami wydaje W璠rowna Mrówka.

O, ta Mrówka

 

       Polacy na ogó s przyzwyczajeni zaczyna obiad od zupy. Mrówka ugotowa豉 wi璚  maroka雟k zup lablabi, zwan daniem ludu. Przecie vipy ani te chyba 瘸dni baronowie nie przychodz tutaj.

 

  • Z u p a


Sk豉dniki:
• 250 g ciecierzycy z puszki
• 100 g siekanej natki pietruszki
• ¼ 造瞠czki 鈍ie穎 mielonego pieprzu
• ¼ 造瞠czki szafranu
• ¼ ó瞠czku kurkumy
• ¼ 造瞠czki suszonego imbiru lub 造磬a 鈍ie穎 utartego
• 1 造瞠czka mielonego kopru (nasion)
• 150 g drobno posiekanej cebuli
• 1 造磬a koncentratu pomidorowego
• 2 du瞠 ziemniaki pokrojone w kostk
• ¼ - ½ 造瞠czki pieprzu Cayenne (lub Harrisa)
• 1 ½ litra wody lub wywaru
• 75 ml soku z cytryny (opcja)
• 100 g natki kolendry (opcja do posypania)
• sól


Wykonanie:
       Je郵i u篡wa si ciecierzycy (cieciorki) suszonej, nale篡 ja namoczy na noc i przed gotowaniem odcedzi. T z puszki wystarczy wypluka. Wszystkie sk豉dniki poza sol, sokiem z cytryny i kolendr nale篡 wymiesza i podgrza na du篡m ogniu prawie do wrzenia.  Nast瘼nie zmniejszy ogie i powoli gotowa przez pó速orej godziny, a cieciorka zmi瘯nie (krócej, je郵i u篡wana by豉 puszkowana). Posoli zup do smaku.

Nast瘼nie wzi望 pó litra zupy i zmiksowa j w blenderze.  

Przed podaniem doda sok cytryny i posypa posiekan natk kolendry.

 


 

  • Danie gówne


       To zupe軟a improwizacja bez przepisu. Taka polsko - mrówkowo - afryka雟ka. Gównym sk豉dnikiem jest równie ciecierzyca. Dlatego zjadamy dopiero jutro, poniewa dania z ciecierzyc s bardzo syc帷e.

       Ciecierzyc nale篡 zala zimn wod na ca豉 ca陰 noc. Puchnie 郵icznie jak na obrazku.

 


 

       Na drugi dzie doda listek laurowy, sól i gotowa a b璠zie mi瘯ka. D逝go... Oko這 1 godziny.  Mi瘰ko mo瞠 by duszone wed逝g w豉snego upodobania, jakie kto lubi. Je郵i znajdzie si jagni璚ina, to b璠zie bardziej po afryka雟ku. Najlepsze s jagni徠ka kastrowane - specjalnie hodowane na  mi瘰o, bo wtedy nie „capi”. Wieprzowina natomiast b璠zie bardziej swojska.

Albo gulasz... Koniecznie w  glinianym garnku, o!

 


 

       Mrówka wymiesza豉 ugotowan ciecierzyc z sosem pomidorowo - paprykowym. Pikantnym, z du膨 ilo軼i czosnku i chili.  Do tego szpinak 鈍ie篡. Tylko same listki. Os帷zone po umyciu na sicie,  k豉dzie si  na patelni na rozgrzany  z czosnkiem olej. Gdy zmi瘯n... wystarczy osoli do smaku.


 


 

 

-  Nie za du穎 tej ciecierzycy? I  w zupie i na drugie danie?


-  Hi, hi, chcia豉m wypróbowa, bo ma這 popularna w Polsce, a ma w豉軼iwo軼i antyrakowe na jelito grube.


-  I jak wypad這 próbowanie?

 

-  Ciecierzyca jest super! Smakuje jak groch z fasol. Konieczne dodatki du瞠j ilo軼i przypraw aby ul篡 穎陰dkowi. Wymaga du穎  cierpliwo軼i bo bardzo d逝go si gotuje. Ale potrawy z jej udzia貫m s smaczne i urodziwe. Jedzmy ciecierzyc na znak solidarno軼i z walcz帷ym ludem afryka雟kim! Na zdrowie i ku pokrzepieniu afryka雟kich serc!

 

PS. Ca造 obiad wypróbowa豉m na domownikach oraz zaprzyja幡ionej s御iadce! Wszyscy 篡j… a nawet pochwalili!

 

 

  • D e s e r


       Na deser mog by corne de gazele (ro磬i gazeli) - czyli ma貫 rogaliki z ciasta migda這wego wype軟ione siekanymi orzechami w miodzie.

- O nie! Na deser podaj polsk babk z makiem. Albo nie, aby by這 bardziej afryka雟ko  dajemy „Zebr”. "Rogi gazeli" na miodzie s za s這dkie, przekonuje do rodzimej babki Mrówka.

 


 

Smacznego!

Dzi瘯uj!

Nawzajem!

 

 

Przysmaki tunezyjskie

 

  • Chlebek z harris skropion cytryn i oliw - past z papryczek chili. W sk豉dzie tej pasty jest papryka, czosnek, kolendra, kminek, mi皻a i oliwa.
  • Brik - pieróg z cieniutkiego ciasta (przypominaj帷ego francuskie i strudlowe zarazem) z farszem.
  • Krewetki sma穎ne i z grilla.
  • Ryby nacierane czosnkiem, szafranem, kminkiem oraz papryk.
  • Dania z jajek z dodatkiem tu鎍zyka lub krewetek.
  • Od盥瘸 - jajka w ostrym sosie pomidorowym z dodatkiem pasty harrisa.
  • Kasza kuskus z gulaszem i sa豉tkami.
  • Baklava - ciasto przek豉dane siekanymi orzechami i miodem.
  • Herbata z dodatkiem pra穎nych migdaów lub orzeszków pinii.
  • Daktylowy likier Thibarine.
  • Laghmi - sfermentowany sok z palmy daktylowej.
  • Chorba - zupa pomidorowa na wywarze z warzyw i jagni璚iny, podawana z kluseczkami w kszta販ie ziarenek ry簑.

 

 Smacznego - w niektórych krajach  afryka雟kich

(np. w Egipcie hani'an)

- mówi si nie przed, ale po posi趾u.

 

 

Dodatek przed鈍i徠eczny.

Na specjalne 篡czenie - "ciecierzycowe i przyprawowe szale雟twa" na jajkach wielkanocnych.

 

 

 

 

Radosnych 安i徠 Wielkanocnych !




komentarze (62) | dodaj komentarz

Zdj璚ia w galeriach.


Wizyt闚ka


grycela

Klik dobry. Mam nadziej, 瞠 czas sp璠zony tutaj nie b璠zie daremnie stracony.

O moim bloogu

Podr騜-pierwszy krok do fascynacji. ===Retrospektywne spojrzenie na Egipt=== ===Tunezja-wyruszajmy moja Siostro===

'Teleportacja' na moje strony:

POSIADUSZKI
u ALELLI - w drodze, oazie i przy kominku


Moje opowiastki
w cieple kominka

Podaruj 1 % podatku

Wyszukaj

Wpisz szukan fraz i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz sw鎩 adres e-mail aby otrzymywa info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 463345
Publikacje
  • liczba: 162
  • komentarze: 3467
Galerie
  • liczba zdj耩: 113
  • komentarze: 210
Bloog istnieje od: 3577 dni



od 29.XI.2009

L i n k i

Filmiki

Lista temat闚 - EGIPT

Lista temat闚 - TUNEZJA

Lista temat闚 - WSP粌NE

'Nie da si zdefiniowa tego, co nas porusza, co odczuwamy jako pi瘯no i czy to jest szcz窷cie. Ka盥y cz這wiek odbiera je inaczej. To, co nas porusza do g喚bi, jest wprawdzie osobiste, ale nie zawsze prywatne. Prawdziwa rado嗆 jest wtedy, gdy nie ukrywamy rado軼i i szcz窷cia, lecz pokazujemy je 鈍iatu i dzielimy si tym z innymi'. Thomas Romanus.

'I nie potrafi naprawd powiedzie, co w tej ca貫j podr騜y by這 prawd, a co fikcj, pozorem, bajk. Jak sen up造n窸y te dni i szybko jak mgnienie przemin窸y i ju ich nie ma'




Cytaty w tekstach o Egipcie pochodz z powie軼i 'Egipcjanin Sinuhe' Miki Waltariego

'T瘰kni do woni sma穎nych ryb. T瘰kni do smaku egipskiego wina, t瘰kni do wody z Nilu z jej zapachem 篡znego mu逝. T瘰kni za poszumem papirusowej trzciny w wieczornym wietrze, za kielichem lotosu, rozwijaj帷ym si nad brzegiem rzeki, za..barwnymi kolumnami i pos庵ami, za obrazkowym pismem w 鈍i徠yni i za woni 鈍i皻ego kadzid豉. Tak g逝pie jest moje serce'


Pod s這wami Egipcjanina Sinuhe podpisuje si Ela. TAK BYΜ...
I TAK JEST!

G這suj na bloog






zobacz wyniki