Bloog Wirtualna Polska
Są 1 263 734 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

...na nowy blog

'Posiaduszki u alElli'

powstały z połączenia
'Afryki mojej... tak było i tak jest' oraz

'Opowiastek przy kominku'.





... hani'an ! Smaczek na Egipt ?

wtorek, 21 października 2008 15:39
Skocz do komentarzy

      

       W Egipcie są duże odległości. Trudno odwiedzić wszystkie warte chociaż krótkiego spojrzenia miejsca podczas jednej wycieczki. Kto raz pojedzie, czuje niedosyt i chce kolejny raz jechać "do poprawki".
Dla tych, co planują tylko raz i z biurem podróży, najrozsądniejszą i najmniej uciążliwą opcją zdaje się być rejs po Nilu /podróż w czasie - do starożytności/, przejazd pociągiem nocnym do  Kairu , a potem wypoczynek w dowolnie wybranym  miejscu i jeszcze wycieczki fakultatywne, jak zasobność konta i siły pozwolą. Ja na wypoczynek polecam Sharm El Sheikh ze względu na piękne rafy. Chociaż w Morzu Czerwonym i u wybrzeży 
Hurghady raf koralowych  nie brakuje.

       Za  parę...naście lat może nie być takich możliwości. Już słychać, że zamkną dla turystów Dolinę Królów, a ekolodzy biją na alarm przeciwko masowej turystyce rafowej.

       Kto ma smaczek na Egipt, powinien pamiętać, że w Egipcie nie wtopi się w tłum i nie stanie się na tyle niezauważalny, by móc spokojnie zwiedzać i wypoczywać. Przewodniki podkreślają, że na podróż do Egiptu trzeba się przygotować. Ja dodam: koniecznie! Turysta przygotowany nie będzie niczym zszokowany i potrafi zrozumieć ludzi wychowanych w zupełnie innej religii i kulturze.

Pora na tradycyjne egipskie jedzenie  


- shorba ads - zupa z soczewicy, z dodatkiem mielonego kminku i cytryny
- molochija - gęsta zupa z liści warzywa podobnego do szpinaku, lekko kleista - niedobra
- kushari - danie z ryżu, makaronu, soczewicy i cebuli, polane ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym,
- ta'amija/falafel - smażone kulki ze zmiksowanej ciecierzycy/fasoli
- kufta - kulki z mielonej baraniny, z dodatkiem cebuli i przypraw, pieczone na ruszcie
- shoarma - chlebek nadziewany skrawkami marynowanej jagnięciny i sałatą, polany sosem sezamowym
- torli - duszone warzywa podawane zwykle z jagnięciną lub też wołowiną
- umm ali - słodkie ciasto z orzechami i rodzynkami, maczane w gorącym mleku
- basbusa - deser z kaszy manny ze słodkim syropem, orzechami i rodzynkami
- mahallabija - pudding ryżowy posypany orzeszkami pistacjowymi
- ads - zupa gęsta fasolowa
- isan asfur - zupa gotowana na wołowinie z drobnym makaronem, który kształtem przypomina ptasie języczki (stąd nazwa zupy)
- makaron beszamel - egipska lasanga z mięsem mielonym w sosie beszamel. Wersja bez makaronu to kusa beszamel - zamiast makaronu jest cukinia.

Krewetki, małże, homary, kraby - smażone, z grilla - tańsze, niż wszędzie na świecie.

hani'an

 czyli smacznego - mówi się nie przed, ale po posiłku.

Smacznego - życzę po naszemu - przed :)



Skomentuj, zapytaj, uzupełnij

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Wizytówka


grycela

Klik dobry. Mam nadzieję, że czas spędzony tutaj nie będzie daremnie stracony.

O moim bloogu

Podróż-pierwszy krok do fascynacji. ===Retrospektywne spojrzenie na Egipt=== ===Tunezja-wyruszajmy moja Siostro===

'Teleportacja' na moje strony:

POSIADUSZKI
u ALELLI - w drodze, oazie i przy kominku


Moje opowiastki
w cieple kominka

Podaruj 1 % podatku

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 456616
Publikacje
  • liczba: 162
  • komentarze: 3466
Galerie
  • liczba zdjęć: 113
  • komentarze: 210
Bloog istnieje od: 3487 dni



od 29.XI.2009

L i n k i

Filmiki

Lista tematów - EGIPT

Lista tematów - TUNEZJA

Lista tematów - WSPÓLNE

'Nie da się zdefiniować tego, co nas porusza, co odczuwamy jako piękno i czy to jest szczęście. Każdy człowiek odbiera je inaczej. To, co nas porusza do głębi, jest wprawdzie osobiste, ale nie zawsze prywatne. Prawdziwa radość jest wtedy, gdy nie ukrywamy radości i szczęścia, lecz pokazujemy je światu i dzielimy się tym z innymi'. Thomas Romanus.

'I nie potrafię naprawdę powiedzieć, co w tej całej podróży było prawdą, a co fikcją, pozorem, bajką. Jak sen upłynęły te dni i szybko jak mgnienie przeminęły i już ich nie ma'




Cytaty w tekstach o Egipcie pochodzą z powieści 'Egipcjanin Sinuhe' Miki Waltariego

'Tęsknię do woni smażonych ryb. Tęsknię do smaku egipskiego wina, tęsknię do wody z Nilu z jej zapachem żyznego mułu. Tęsknię za poszumem papirusowej trzciny w wieczornym wietrze, za kielichem lotosu, rozwijającym się nad brzegiem rzeki, za..barwnymi kolumnami i posągami, za obrazkowym pismem w świątyni i za wonią świętego kadzidła. Tak głupie jest moje serce'


Pod słowami Egipcjanina Sinuhe podpisuje się Ela. TAK BYŁO...
I TAK JEST!

Głosuj na bloog






zobacz wyniki