Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 440 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

...na nowy blog

'Posiaduszki u alElli'

powstały z połączenia
'Afryki mojej... tak było i tak jest' oraz

'Opowiastek przy kominku'.





Ciecierzycowe szaleństwa!

sobota, 09 kwietnia 2011 17:36
Skocz do komentarzy

 

       Zainspirowana kolorowymi przyprawami i zdjęciem  wiklinowego kosza z ciecierzycą, specjalnie dla Gości „Afryki mojej” obiad po afrykańsku z polskimi akcentami wydaje Wędrowna Mrówka.

O, ta Mrówka

 

       Polacy na ogół są przyzwyczajeni zaczynać obiad od zupy. Mrówka ugotowała więc  marokańską zupę lablabi, zwaną daniem ludu. Przecież vipy ani też chyba żadni baronowie nie przychodzą tutaj.

 

  • Z u p a


Składniki:
• 250 g ciecierzycy z puszki
• 100 g siekanej natki pietruszki
• ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
• ¼ łyżeczki szafranu
• ¼ łóżeczku kurkumy
• ¼ łyżeczki suszonego imbiru lub łyżka świeżo utartego
• 1 łyżeczka mielonego kopru (nasion)
• 150 g drobno posiekanej cebuli
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
• ¼ - ½ łyżeczki pieprzu Cayenne (lub Harrisa)
• 1 ½ litra wody lub wywaru
• 75 ml soku z cytryny (opcja)
• 100 g natki kolendry (opcja do posypania)
• sól


Wykonanie:
       Jeśli używa się ciecierzycy (cieciorki) suszonej, należy ja namoczyć na noc i przed gotowaniem odcedzić. Tę z puszki wystarczy wyplukać. Wszystkie składniki poza solą, sokiem z cytryny i kolendrą należy wymieszać i podgrzać na dużym ogniu prawie do wrzenia.  Następnie zmniejszyć ogień i powoli gotować przez półtorej godziny, aż cieciorka zmięknie (krócej, jeśli używana była puszkowana). Posolić zupę do smaku.

Następnie wziąć pół litra zupy i zmiksować ją w blenderze.  

Przed podaniem dodać sok cytryny i posypać posiekaną natką kolendry.

 


 

  • Danie główne


       To zupełna improwizacja bez przepisu. Taka polsko - mrówkowo - afrykańska. Głównym składnikiem jest również ciecierzyca. Dlatego zjadamy dopiero jutro, ponieważ dania z ciecierzycą są bardzo sycące.

       Ciecierzycę należy zalać zimną wodą na cała całą noc. Puchnie ślicznie jak na obrazku.

 


 

       Na drugi dzień dodać listek laurowy, sól i gotować aż będzie miękka. Długo... Około 1 godziny.  Mięsko może być duszone według własnego upodobania, jakie kto lubi. Jeśli znajdzie się jagnięcina, to będzie bardziej po afrykańsku. Najlepsze są jagniątka kastrowane - specjalnie hodowane na  mięso, bo wtedy nie „capią”. Wieprzowina natomiast będzie bardziej swojska.

Albo gulasz... Koniecznie w  glinianym garnku, o!

 


 

       Mrówka wymieszała ugotowaną ciecierzycę z sosem pomidorowo - paprykowym. Pikantnym, z dużą ilością czosnku i chili.  Do tego szpinak świeży. Tylko same listki. Osączone po umyciu na sicie,  kładzie się  na patelnię na rozgrzany  z czosnkiem olej. Gdy zmiękną... wystarczy osolić do smaku.


 


 

 

-  Nie za dużo tej ciecierzycy? I  w zupie i na drugie danie?


-  Hi, hi, chciałam wypróbować, bo mało popularna w Polsce, a ma właściwości antyrakowe na jelito grube.


-  I jak wypadło próbowanie?

 

-  Ciecierzyca jest super! Smakuje jak groch z fasolą. Konieczne dodatki dużej ilości przypraw aby ulżyć żołądkowi. Wymaga dużo  cierpliwości bo bardzo długo się gotuje. Ale potrawy z jej udziałem są smaczne i urodziwe. Jedzmy ciecierzycę na znak solidarności z walczącym ludem afrykańskim! Na zdrowie i ku pokrzepieniu afrykańskich serc!

 

PS. Cały obiad wypróbowałam na domownikach oraz zaprzyjaźnionej sąsiadce! Wszyscy żyją… a nawet pochwalili!

 

 

  • D e s e r


       Na deser mogą być corne de gazele (rożki gazeli) - czyli małe rogaliki z ciasta migdałowego wypełnione siekanymi orzechami w miodzie.

- O nie! Na deser podaję polską babkę z makiem. Albo nie, aby było bardziej afrykańsko  dajemy „Zebrę”. "Rogi gazeli" na miodzie są za słodkie, przekonuje do rodzimej babki Mrówka.

 


 

Smacznego!

Dziękuję!

Nawzajem!

 

 

Przysmaki tunezyjskie

 

  • Chlebek z harrisą skropioną cytryną i oliwą - pastą z papryczek chili. W składzie tej pasty jest papryka, czosnek, kolendra, kminek, mięta i oliwa.
  • Brik - pieróg z cieniutkiego ciasta (przypominającego francuskie i strudlowe zarazem) z farszem.
  • Krewetki smażone i z grilla.
  • Ryby nacierane czosnkiem, szafranem, kminkiem oraz papryką.
  • Dania z jajek z dodatkiem tuńczyka lub krewetek.
  • Odżdża - jajka w ostrym sosie pomidorowym z dodatkiem pasty harrisa.
  • Kasza kuskus z gulaszem i sałatkami.
  • Baklava - ciasto przekładane siekanymi orzechami i miodem.
  • Herbata z dodatkiem prażonych migdałów lub orzeszków pinii.
  • Daktylowy likier Thibarine.
  • Laghmi - sfermentowany sok z palmy daktylowej.
  • Chorba - zupa pomidorowa na wywarze z warzyw i jagnięciny, podawana z kluseczkami w kształcie ziarenek ryżu.

 

 Smacznego - w niektórych krajach  afrykańskich

(np. w Egipcie hani'an)

- mówi się nie przed, ale po posiłku.

 

 

Dodatek przedświąteczny.

Na specjalne życzenie - "ciecierzycowe i przyprawowe szaleństwa" na jajkach wielkanocnych.

 

 

 

 

Radosnych Świąt Wielkanocnych !




Skomentuj, zapytaj, uzupełnij

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Wizytówka


grycela

Klik dobry. Mam nadzieję, że czas spędzony tutaj nie będzie daremnie stracony.

O moim bloogu

Podróż-pierwszy krok do fascynacji. ===Retrospektywne spojrzenie na Egipt=== ===Tunezja-wyruszajmy moja Siostro===

'Teleportacja' na moje strony:

POSIADUSZKI
u ALELLI - w drodze, oazie i przy kominku


Moje opowiastki
w cieple kominka

Podaruj 1 % podatku

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 456420
Publikacje
  • liczba: 162
  • komentarze: 3465
Galerie
  • liczba zdjęć: 113
  • komentarze: 210
Bloog istnieje od: 3485 dni



od 29.XI.2009

L i n k i

Filmiki

Lista tematów - EGIPT

Lista tematów - TUNEZJA

Lista tematów - WSPÓLNE

'Nie da się zdefiniować tego, co nas porusza, co odczuwamy jako piękno i czy to jest szczęście. Każdy człowiek odbiera je inaczej. To, co nas porusza do głębi, jest wprawdzie osobiste, ale nie zawsze prywatne. Prawdziwa radość jest wtedy, gdy nie ukrywamy radości i szczęścia, lecz pokazujemy je światu i dzielimy się tym z innymi'. Thomas Romanus.

'I nie potrafię naprawdę powiedzieć, co w tej całej podróży było prawdą, a co fikcją, pozorem, bajką. Jak sen upłynęły te dni i szybko jak mgnienie przeminęły i już ich nie ma'




Cytaty w tekstach o Egipcie pochodzą z powieści 'Egipcjanin Sinuhe' Miki Waltariego

'Tęsknię do woni smażonych ryb. Tęsknię do smaku egipskiego wina, tęsknię do wody z Nilu z jej zapachem żyznego mułu. Tęsknię za poszumem papirusowej trzciny w wieczornym wietrze, za kielichem lotosu, rozwijającym się nad brzegiem rzeki, za..barwnymi kolumnami i posągami, za obrazkowym pismem w świątyni i za wonią świętego kadzidła. Tak głupie jest moje serce'


Pod słowami Egipcjanina Sinuhe podpisuje się Ela. TAK BYŁO...
I TAK JEST!

Głosuj na bloog






zobacz wyniki